300 g kruchego ciasta
100 g dżemu morelowego
100 g migdałów
1 białko
100 g cukru pudru
lukier
Migdały sparzyć, zdjąć skórki, zmielić, a następnie rozetrzeć z cukrem. Dodać białko, utrzeć na jednolitą masę i rozwałkować na grubość 5 mm. Uformować kwadrat o boku 20 cm.
Piec 15 minut w temperaturze 180° C.
Kruche ciasto rozwałkować na grubość 6 mm, uformować kwadrat o boku 20 cm i upiec na złoty kolor.
Podgrzać dżem morelowy z 2 łyżkami wody i posmarować ostudzony kruchy spód.
Przykryć blacikiem marcepanowym, a gdy przestygnie cienko polukrować i ozdobić:)
PORADA:
Mazurki nie powinny być duże, ponieważ łatwo się łamią. Kwadratowe mogą mieć wymiary 15 x 15 cm, a prostokątne 20 x 10 cm.
Jeśli masa na górną część mazurka jest płynna, należy na brzegach spodu położyć wałeczek z ciasta, który zapobiegnie wylewaniu się masy.
Gotowe mazurki można ozdabiać połówkami orzechów, migdałami, rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub pokryć lukrem albo galaretką owocową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz