Składniki:
- pieczywo (najlepiej pszenna bagietka lub włoska ciabatta)
- 14-16 pomidorków koktajlowych
- 125 g mozzarelli
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
- kilka listków świeżej rukoli
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Pieczywo pokrój na dość grube kromki, ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj każdą kromkę oliwą z oliwek.
- Włóż do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiecz przez około 8-10 minut.
- Do miski wrzuć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę octu balsamicznego.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak aby były równomiernie pokryte oliwą z octem.
- Na podgrzane kromki pieczywa nałóż plasterek sera mozzarella i pomidory.
- Włóż ponownie do piekarnika i podgrzewaj jeszcze przez 6-8 minut, aż pomidory będą miękkie, a ser zacznie się rozpuszczać.
- Na koniec dopraw grzanki solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Na wierzchu każdej kromki ułóż listki rukoli.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz