Składniki:
250 g sera śmietankowego mielonego typu pacynka
200-220 g mąki pszennej
2 większe jajka (u mnie wiejskie)
3 łyżki cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka sody
mała szczypta soli
opcjonalnie 1 łyżka spirytusu (ale niekoniecznie, ja niedodaję)
250 g sera śmietankowego mielonego typu pacynka
200-220 g mąki pszennej
2 większe jajka (u mnie wiejskie)
3 łyżki cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka sody
mała szczypta soli
opcjonalnie 1 łyżka spirytusu (ale niekoniecznie, ja niedodaję)
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały serek śmietankowy, wbijamy 2 jajka, dodajemy cukier, jogurt, cukier z prawdziwą wanilią, sodę, małą szczyptę soli i około 200-210 g mąki pszennej. Wstępnie mieszamy ciasto łyżką, a następnie zaczynamy wyrabiać ręką. Ciasto będzie klejące, ale powinno odlepiać się od ręki, w razie potrzeby dodajemy resztę mąki (mąki nie może być za dużo, ciasto ze względu na ser będzie się lepić).
Z ciasta formujemy coś w rodzaju kuli.
Z ciasta formujemy coś w rodzaju kuli.
Następnie odrywamy małe kawałki i formujemy w dłoniach małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze). Kulki ze względu na lepiące ciasto albo lekko obtaczamy w pozostałości mąki na brzegach miski, albo co jakiś czas myjemy ręce pod wodą i formujemy kuleczki w wilgotnych dłoniach.
Kuleczki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej, jednak smażyć nasze pączki powinniśmy na małym ogniu, aby dobrze dosmażyły się w środku. Pączek powinien po krótkiej chwili wypłynąć na wierzch. Pączki w oleju rosną, więc nie smażymy na raz zbyt dużej ilości. Pączki powinny same się obracać, jeśli tak nie jest pomagamy im łyżeczką. Smażymy na złoto
Kuleczki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej, jednak smażyć nasze pączki powinniśmy na małym ogniu, aby dobrze dosmażyły się w środku. Pączek powinien po krótkiej chwili wypłynąć na wierzch. Pączki w oleju rosną, więc nie smażymy na raz zbyt dużej ilości. Pączki powinny same się obracać, jeśli tak nie jest pomagamy im łyżeczką. Smażymy na złoto
Następnie odsączamy na ręczniczku z nadmiaru tłuszczu i oprószamy wszystkie cukrem pudrem.
Pączki serowe są najlepsze zaraz po usmażeniu, ale później też są pyszne:)
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz