Składniki:
5-6 filetów z udek lub nieduże piersi kurczaka2 puszki (po 400 gram) krojonych pomidorów (opcjonalnie koncentrat pomidorowy)4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki2 kulki mozzarelli 125 g
4 łyżki oliwysól, pieprz1 łyżeczka oreganobazylia (może być suszona) lub zielone pesto
4 łyżki oliwysól, pieprz1 łyżeczka oreganobazylia (może być suszona) lub zielone pesto
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojony czosnek i kurczaka, którego wcześniej marynuję w ziołach i odstawiam na ok 2 h do lodówki.
Smażę na średnim ogniu około 4 minuty z każdej strony, aż się lekko zarumieni.
Dodaję pomidory (ewentualnie koncentrat), oregano, sól i pieprz do smaku. Duszę bez przykrycia ok 20 minut, po 10 minutach przekładam mięso na drugą stronę i duszę jeszcze ok 12 min, ale tym razem już pod przykryciem.
Gdy minie czas duszenia układam na każdym kawałku mięsa plaster mozzarelli i posypuję bazylią (lub zielone pesto)
Duszę całość jeszcze ok 5-6 minuty, aż ser zacznie się roztapiać.
Dodaję pomidory (ewentualnie koncentrat), oregano, sól i pieprz do smaku. Duszę bez przykrycia ok 20 minut, po 10 minutach przekładam mięso na drugą stronę i duszę jeszcze ok 12 min, ale tym razem już pod przykryciem.
Gdy minie czas duszenia układam na każdym kawałku mięsa plaster mozzarelli i posypuję bazylią (lub zielone pesto)
Duszę całość jeszcze ok 5-6 minuty, aż ser zacznie się roztapiać.
Smacznego !!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz