Szarlotka z Gruszek w Karmelu



300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
sól
1,5 kg gruszek
150 g cukru
300 ml słodkiego czerwonego wina
cynamon


Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Ułożyć w naczyniu, dodać 150 g cukru, cynamon i wino. Gotować, aż będą miękkie. Wyjąć z syropu.
Gruszki ułożyć w tortownicy ciasno, jedna przy drugiej, cieńszym końcem do środka i wypukłością do dołu. Syrop odparować i wylać na gruszki. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Ochłodzić, rozwałkować na placek wielkości tortownicy, następnie przykryć gruszki i nakłuć widelcem.
Piec ok 40 min w temperaturze 190° C.

 Gdy szarlotka trochę ostygnie, przyłożyć do tortownicy paterę, odwrócić i wyłożyć :)

Szarlotkę tę można także upiec z morelami lub standardowo z jabłkami, a zamiast ciasta kruchego można zrobić francuskie.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz