Bruschetta z pomidorami i mozzarellą





Składniki:

  • pieczywo (najlepiej pszenna bagietka lub włoska ciabatta)
  • 14-16 pomidorków koktajlowych
  • 125 g mozzarelli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
  • kilka listków świeżej rukoli
  • sól, pieprz

Przygotowanie
  1. Pieczywo pokrój na dość grube kromki, ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj każdą kromkę oliwą z oliwek.
  2. Włóż do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiecz przez około 8-10 minut.
  3. Do miski wrzuć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę octu balsamicznego.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak aby były równomiernie pokryte oliwą z octem.
  5. Na podgrzane kromki pieczywa nałóż plasterek sera mozzarella i pomidory.
  6. Włóż ponownie do piekarnika i podgrzewaj jeszcze przez 6-8 minut, aż pomidory będą miękkie, a ser zacznie się rozpuszczać.
  7. Na koniec dopraw grzanki solą i świeżo mielonym pieprzem. 
  8. Na wierzchu każdej kromki ułóż listki rukoli.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz