Błyskawiczne Pączki Serowe




Składniki:

250 g sera śmietankowego mielonego typu pacynka
200-220 g mąki pszennej
2 większe jajka (u mnie wiejskie)
3 łyżki cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka sody
mała szczypta soli
opcjonalnie 1 łyżka spirytusu (ale niekoniecznie, ja niedodaję)

Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały serek śmietankowy, wbijamy 2 jajka, dodajemy cukier, jogurt, cukier z prawdziwą wanilią, sodę, małą szczyptę soli i około 200-210 g mąki pszennej. Wstępnie mieszamy ciasto łyżką, a następnie zaczynamy wyrabiać ręką. Ciasto będzie klejące, ale powinno odlepiać się od ręki, w razie potrzeby dodajemy resztę mąki (mąki nie może być za dużo, ciasto ze względu na ser będzie się lepić). 
Z ciasta formujemy coś w rodzaju kuli.
Następnie odrywamy małe kawałki i formujemy w dłoniach małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze). Kulki ze względu na lepiące ciasto albo lekko obtaczamy w pozostałości mąki na brzegach miski, albo co jakiś czas myjemy ręce pod wodą i formujemy kuleczki w wilgotnych dłoniach.

Kuleczki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej, jednak smażyć nasze pączki powinniśmy na małym ogniu, aby dobrze dosmażyły się w środku. Pączek powinien po krótkiej chwili wypłynąć na wierzch. Pączki w oleju rosną, więc nie smażymy na raz zbyt dużej ilości. Pączki powinny same się obracać, jeśli tak nie jest pomagamy im łyżeczką. Smażymy na złoto
Następnie odsączamy na ręczniczku z nadmiaru tłuszczu i oprószamy wszystkie cukrem pudrem.
Pączki serowe są najlepsze zaraz po usmażeniu, ale później też są pyszne:)
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz