Błyskawiczne Puszyste Racuchy z Jabłkami bez drożdży





Składniki : 
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
3 łyżki cukru
1 duże jabłko




Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki, mleko, trochę mąki. Gdy masa jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko. 


WAŻNE: jeśli jabłko jest bardzo soczyste, należy je trochę odcisnąć z soku. 

Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki. Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły się, a w środku były surowe. 
Racuszki pięknie rosną, są pulchniutkie i bardzo smaczne :)


.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz