1 filet z piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
mix sałat (lodowa, roszpunka, radicchio, rukola, lollo czerwona)
1 zielony ogórek
1 cebulka dymka
8 średnich rzodkiewek
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
sól/pieprz do smaku
Godzinę przed przygotowaniem sałatki pierś z kurczaka natrzeć solą (najlepiej morską), świeżo zmielonym pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem i wstawić do lodówki.
Po tym czasie kurczaka pokroić w kostkę i dusić pod przykryciem ok 12 min. z odrobiną oliwy z oliwek na dobrze rozgrzanej patelni.
Warzywa umyć i osuszyć, ogórki pokroić w plastry, natomiast rzodkiewkę i dymkę w talarki.
Do warzyw dodać kurczaka, polać oliwą i sokiem z cytryny.
Sałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Pycha !!! Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz