Zupa czekoladowa



80 g czekolady (startej lub w proszku)
1 l mleka
2 łyżki cukru
kawałek wanilii
2 żółtka


Mleko ugotować z wanilią. Wanilię wyjąć. Czekoladę zalać mlekiem i zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrem i powoli wlewać do gorącego mleka. Ubijać przez cały czas trzepaczką, żeby żółtka się nie zważyły. Zupę ostudzić i wstawić do lodówki.
Podawać z biszkoptami, sucharkami lub kluseczkami z pozostałych białek.

W podobny sposób można przygotować zupę kawową: do gotującego się mleka wrzucić kilka ziarenek kawy świeżo palonej zamiast czekolady i dalej postępować zgodnie z przepisem.

Osobiście wolę wersję z czekoladą, ale dla smakoszy kawy też jest rozwiązanie :)

Zupa jest naprawdę przepyszna :) SMACZNEGO !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz