Sos Pesto (Zielony)
150 ml oliwy
2 łyżki orzeszków pinii
60 g świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
100 g parmezanu
sól
Orzeszki pinii rozetrzeć na masę lub zmiksować z umytymi, osuszonymi i pokrojonymi liśćmi bazylii, szczyptą soli oraz obranym czosnkiem. Dodać utarty na tarce ser i wlewać po kropli oliwę. Jeśli sos ma być od razu podany np. do makaronu, wymieszać go z 3 łyżkami gorącej wody, w której gotował się makaron.
Natomiast sos nierozcieńczony gorącą wodą można przechowywać w lodówce jeszcze przez około 5 dni.
Pesto można także podawać z grzankami i zielonymi oliwkami. Pycha :)
Gorąco polecam! Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz