Walentynkowe serduszka _maślane ciasteczka
Składniki:
200 g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
1/2 łyżeczki pasty z wanilii (opcjonalnie),
2 szklanki mąki
lukier (ja użyłam gotowego)
Sposób przygotowania:
Przy pomocy miksera mieszamy masło przez 2 minuty na średnich obrotach (czekamy aż będzie miało kremową konsystencję).
Dodajemy cukier, sól i mieszamy kolejne 2 minuty aż masa będzie puszysta. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy wanilię a następnie mąkę.
Kiedy wszystko się połączy dzielimy ciasto na dwie kule. Kule spłaszczamy, żeby później było je łatwo rozwałkować, wkładamy do folii i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 4 godziny (ciasto można przygotować do 2 dni przed pieczeniem).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Stolnicę lub blat posypujemy mąką, wałkujemy jedną część ciasta (grubość ciasta około 0,5 cm). Wycinamy kształt serduszek foremką.
Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na około 10 - 14 minut.
Powtarzamy wszystkie czynności z drugą porcją ciasta.
Serduszka studzimy na kratce. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem.
Ciastka bez lukru można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Smacznego !!! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz