Kluseczki z warzyw mieszanych


60 dag różnych warzyw
(marchew, kalarepa, kalafior, kapusta biała i włoska, ziemniak)
8-9 dag margaryny
1 kostka rosołowa
2 bułki
5 dag masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
25 dag mąki
sól, pieprz do smaku
bułka tarta

Warzywa oczyścić, rozdrobnić, dodać tłuszcz, podlać rosołkiem przygotowanym z kostki rosołowej i udusić na małym ogniu pod przykryciem.
Bułki pokroić w kostkę, usmażyć na maśle, dobrze wymieszać z mlekiem, rozbitym jajkiem i mąką. Dodać do przestudzonych warzyw, masę wyrobić, doprawić solą i pieprzem. Uformować ręcznie okrągłe kluseczki, gotować je we wrzącej wodzie około 10 min, odcedzić.

Podawać polane roztopionym masełkiem i tartą bułką. Mogą służyć także jako dodatek do pieczonych mięs. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz