Wielkanocny Sos Majonezowy



2 żółtka
250 ml oliwy
2 łyżeczki soku z cytryny lub octu
cukier puder
sól
pieprz biały


Żółtka utrzeć z solą. Dodawać po kropli oliwę nie przerywając ucierania. Gdy masa zgęstnieje, dodać sok  z cytryny i resztę oliwy, cały czas ucierając. Gotowy majonez doprawić solą, pieprzem i cukrem. Do ucierania majonezu można użyć miksera. Zbyt gęsty majonez można rozrzedzić łyżką łyżką wywaru z mięsa - oliwę należy dodawać do żółtek po kropli.
Można to robić zatykając wylot butelki palcem podczas wlewania oliwy lub robiąc w korku od butelki dwa wąskie kanaliki, które ograniczają wlewany strumień.
W miarę gęstnienia majonezu można przyspieszyć dodawanie oliwy. Majonez można ucierać ręcznie, najlepiej w emaliowanej miseczce, albo posługując się mikserem.


PORADA:

Składnikami podstawowego sosu majonezowego są: żółtka i oliwa lub olej, w proporcji 1 żółtko na 150 - 250 ml oleju, oraz przypraw, min.  musztarda, ocet lub sok z cytryny, bulion, sól, cukier, pieprz.
Aby majonez się udał, należy przestrzegać następujących zasad:
- żółtka o okej muszą być świeżę, przedłuży to trwałość majonezu
- jajka, z których pochodzą żółtka, należy umyć, sparzyć i wytrzeć do sucha
- temperatura wszystkich składników powinna być jednakowa - około 20 st C - ułatwi to powstanie jednolitej masy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz