Wielkanocny Barszcz Biały



250 g mięsa wołowego
kość szpikowa
50 g świeżej słoninki
50 g wędzonki
500 ml kwasu burakowego
1,2 l wody
2- 3 suszone grzyby
2 cebule
5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka majeranku


Mięso wołowe i kość umyć. Węczonkę opłukać. Grzyby umyć, zalać niewielką ilością przegotowanej letniej wody i odstawić na 2 godziny. Wołowinę, kość i wędzonkę zalać kwasem burakowym i gotować przez 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu szumując.
Cebulkę obrać i opłukać, czosnek obrać i posiekać, imbir drobno pokroić. Do gotującego się barszczu dodać cebulę, czosnek, imbir, majeranek, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, włożyć grzyby, zalać litrem wrzącej wody i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Następnie wyjąć mięso a barszcz przecedzić. Włożyć do niego słoninkę pokrojoną w drobną kosteczkę, doprawić solą i grupo tłuczonym pieprzem.
Gotować jeszcze przez 15 minut i gotowe.

Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo oraz z białą kiełbaską :)

Życzę smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz